Děti milují sladké! Jsou maminky, které jsou přísné a dětem sladkosti nedávají. Je to samozřejmě cesta, ale není spásná. Dříve nebo později přijde dítě do kolektivu, ocitne se bez dozoru a začne si vynahrazovat to, oč bylo ochuzeno.
Možné cesty
Svět je plný lákadel pro malé děti: brumík, sušenky, mléčný řez, kinder vajíčka, gumoví medvídci… Je tolik sladkostí, které milují i dospělí! A proč je nechceme dávat dětem? Protože jsou to sladkosti plné cukrů, tuků a konzervantů.
Pak tu jsou maminky, které svému dítěti prostě dopřejí. Z neznalosti, z pohodlnosti, z nezájmu? Důvody mohou být různé. Výsledek je stejný – dítě dostane prefabrikované cukrovinky a je na ně zvyklé.
Ani jedna z cest není ideální, to je asi jasné. Mnohem lepší cesta je cesta zdravého domácího pečení. Stojí to čas a energii, ale ve výsledku je to levnější varianta než nákup prefabrikovaných cukrovinek. Navíc víme, co do produktu dáme – domácí marmeláda, množství cukru, domácí vejce? Není problém si recept upravit tak, aby vyhovoval nejen našemu děťátku, ale také dospělému.
Kde hledat tipy
Nápadů na pečení je nepřeberné množství, ať už budeme hledat v kuchařkách pro nejmenší, nebo na internetu – na blozích různých maminek, kuchařek či Instagramerek.
A protože jíme očima, často se necháme nalákat krásným obrázkem, i když výsledek našeho snažení se mu nebude podobat ani zdaleka. Zejména pekařky začátečnice mohou být zklamané. Na prvním místě by totiž neměl být obrázek, ale suroviny.
Pojďme si společně připravit jednu oblíbenou domácí sladkost – brumíky. Původní recept, stejně jako inspiraci na další pečení, naleznete na blogu Překvapená matka.
Domácí brumíky
Tento mezi dětmi oblíbený dezert nepřipravíme bez speciální formy na medvídky. Pokud ji nemáme a přesto máme chuť péct, poslouží obdobně dobře forma na muffiny.
V míse vyšleháme bílky ze dvou vajíček v tuhý sníh a dáme si je stranou. V nové čisté míse vyšleháme do pěny žloutky ze dvou vajec a 80g cukr krystal + jeden sáček kvalitního vanilkového cukru. Poté přidáme 0,5dcl oleje a 0,5dcl vody a lehce prošleháme, 200g řeckého jogurtu. Nakonec zašleháme 200g polohrubé mouky. Odložíme šlehač a již jen metličkou či stěrkou vmícháme tuhý sníh. Pečeme na 180°C cca 25min.
Brumíky můžeme libovolně vylepšit – přidat vanilku či skořici. A nebo dát kousek těsta stranou, přidat do něj trošku kakaa a udělat pacičky, čumáčky či ouška medvídkům hnědá. Do tělíčka medvídků můžeme dát také trošku marmelády, v méně zdravé variantě i nutely. Část vody můžeme také nahradit pomerančovou šťávou a přidat nastrouhanou kůru z bio pomeranče.